§ 8. Efter ansøgning gives der opholdstilladelse til udlændinge, der kommer hertil som led i en aftale med De Forenede Nationers Højkommissær for Flygtninge eller lignende international aftale, og som er omfattet af flygtningekonventionen af 28. juli 1951, jf. § 7, stk. 1.
§ 9 b, stk. 1
I EU har man vedtaget en forordning – kaldet Dublin-forordningen – der bestemmer, hvor en asylansøgning, som indgives i et EU-land, skal behandles. Reglen er, at man kun kan få behandlet sin asylansøgning i ét EU-land.
Er ansøgeren fx kendt i et andet EU-land, skal ansøgningen i langt de fleste tilfælde ikke behandles i Danmark. I stedet vil asylansøgeren blive sendt til førstelandet for at få sin ansøgning behandlet dér.
Udlændinge med ulovligt ophold i Danmark kan få deres udgifter til underhold og nødvendige sundhedsmæssige ydelser dækket af Udlændingestyrelsen, hvis det er nødvendigt af hensyn til forsørgelsen af udlændingen ( § 42 a, stk. 2, jf. dog stk. 3 og 4).
En sådan udlænding kan anmode Udlændingestyrelsen om at afholde udgifterne til sit underhold. Udlændingestyrelsen vil sædvanligvis stille som betingelse, at den pågældende tager ophold på et asylcenter. Udlændingen vil således få samme rettigheder og pligter som en asylansøger.
Udlændingestyrelsen kan bestemme, hvor en udlænding med ulovligt ophold i Danmark skal bo, uanset om den pågældende selv kan betale for sit underhold og sine sundhedsmæssige ydelser.
Afslag på asyl efter udlændingelovens § 7: Bestemmelse om tvangsmæssig udsendelse
Samtidig med, at Udlændingestyrelsen eller Flygtningenævnet træffer endelig afgørelse om afslag på asyl, sender styrelsen/nævnet - uden at udlændingens samtykke hertil er fornødent - alle akter, der er indgået i sagen, herunder eventuelle originale identitetspapirer, til Rigspolitiet (§ 30, stk. 3).